«Агрофірма «Ольгопіль» на Вінниччині обробляє приблизно 5 тис. га землі, на яких вирощує озимі і ярі пшеницю, ячмінь, ріпак, а також сою, кукурудзу, цукрові буряки, овес, високо-олійний соняшник.
Дивіться відео-обзор про агрофірму «Ольгопіль» за цим посиланням: https://youtu.be/gmDRuOO7JaA
Господарство займається товарним виробництвом зерна й насінництвом та є базовим господарством Інституту фізіології рослин та генетики НААН України із виробництва насіння зернових культур. У 2008 році «Агрофірма «Ольгопіль» була атестована як елітне насіннєве господарство. Два роки потому тут придбали комплекс німецького обладнання та ввели в експлуатацію власний насіннєвий завод.
«Я сам агроном і не зовсім уже й поганий. Прекрасно знаю, що все починається з насіння: яке буде насіння, таким буде розвиток! Ми підійшли до цього серйозно, бо не хотіли готувати насіння «кустарним» способом, та для того потребували професійної технології», — розповідає директор.
Сучасна лінія дозволяє виконати весь комплекс робіт щодо виготовлення насіння: від очистки, обробки фунгіцидами, інсектицидами, стимуляторами росту та добривами до фасування в біг-беги.
Підготовку якісного насіннєвого матеріалу із чистотою 99% і схожістю вище 92% та його протруювання одразу на заводі в «Агрофірмі «Ольгопіль» називають своєю серйозною конкурентною перевагою. Павло Каленич відмічає, що цю ідею взяв на озброєння за кордоном, де фермери без сумнівів купують оброблене насіння і позбавляють себе «головного болю» в роботі з посівним матеріалом.
Для обробки насіння у переважній більшості тут використовують препарати компанії Bayer. Узагалі в рослинництві в «Агрофірмі «Ольгопіль» використовують близько 70% препаратів виробництва цього відомого німецького виробника.
«Наша агрофірма цілком може конкурувати з будь-якою іншою насіннєвою компанією в Україні щодо виготовлення та реалізації насіння зернових культур, сої, гороху. Торік ми продавали вирощене й дороблене у нас насіння в 17 областей України. Стараємось зробити власний почерк щодо якості матеріалу та комфортної співпраці», — усміхаючись, каже Павло Євгенійович.
Нещодавно в агрофірмі збудували механізований і сертифікований елеватор, який може вмістити 22 тис. т. Крім того, у господарстві велику увагу приділяють переробці продукції, тож тут повноцінно функціонує млин, крупорушка, олійня та пекарня.
Також в «АФ «Ольгопіль» в невелика свиноферма та рибне господарство. Острівець «Тузла-2» посеред ставка облаштовано як зону зеленого туризму.
У сусідньому селі Каташин фермер відкрив молочно-товарну ферму та унікальний для України переробний завод із виробництва молочної продукції під власною торговою маркою «Villa Milk».
Скажи, хто твій друг
Директор «АФ «Ольгопіль» Павло Каленич каже, що у його господарстві завжди існує «планка» врожайності: не менше 6-7 т/га озимої пшениці, 9-10 т/га кукурудзи, 3,5 т/га соняшнику і ріпаку та 60 т/га цукрових буряків. Відштовхуючись від бажаного результату (а в душі прагнучі їх перевершити), агрономи в тісній співпраці з регіональними менеджерами компаній-виробників ЗЗР та добрив розробляють агротехнічні карти для кожної вирощуваної культури. А сам Павло Євгенійович каже, що секрет успіху «Агрофірми «Ольгопіль» полягає в чіткому дотриманні технології.
Керівник підприємства додає, що дуже цінує роботу регіонального менеджера Bayer Дмитра Бандровського, адже потужну систему захисту культур вони розробляють спільними зусиллями.
«От я знаю Дмитра давно. Якщо він із кожним господарством так працює, як із нашим, то у мене виникає таке питання: «Діма, коли ти спиш?». Компанія Bayer зі своїм «дойче орднунг» (із нім. Deutsche Ordnung — німецький порядок, ред.) приємно дивує якістю препаратів та їхньою ефективністю, а також своєю клієнтоорієнтованістю. Препарати, звісно, недешеві, але я з більшим задоволенням віддаю перевагу оригінальним продуктам, адже точно знаю, що сплачую за якість і матиму відмінний результат», — запевняє директор агрофірми.
А в міжсезоння агрономи й інженери «Агрофірми «Ольгопіль» регулярно відвідують Зимові конференції та Майстер Класи Bayer. Та навіть влітку ольгопільські аграрії їздять обмінюватися досвідом на АгроАрени і вивчають результати демонстраційних досліджень, щоб взяти корисну інформацію собі на озброєння.
Здорове насіння — запорука успіху
Діловий «почерк» господарства в насінництві та виробництві зерна базується на тому, що вся система захисту культур забезпечує ідеальну чистоту зерна й насіння від збудників різних хвороб.
Головний агроном «Агрофірми «Ольгопіль» Іван Діхтяр каже, що останні зміни агрокліматичних умов сприяють стрімкому поширенню багатьох фітопатогенів, відтак сільгоспвиробники повинні максимально швидко і якісно захищати рослини на полях.
Отож, коли мова йде про вирощування озимих, то в «Агрофірмі «Ольгопіль» ретельно готуються і захищають рослини з осені. Саме насіння озимої пшениці та ячменю перед посівом протруюють препаратом Ламардор® Про в нормі 0,5-0,6 л/т. Цей обробіток доповнюють також інсектицидним захистом — препаратом Гаучо® Плюс, стимуляторами росту й мікродобривами. Це дозволяє рослинам у перших фазах розвитку уникнути проблем із хворобами чи шкідниками та направити всі зусилля на формування потужного стебла й кореневої системи задля майбутнього врожаю.
Під посів традиційно вносять комплекс NPK відповідно до результатів хімічного аналізу ґрунту та з урахуванням виносу поживних речовин кожною культурою.
Восени 2018 року, коли озимі увійшли у фазу кущення, то на поля додатково внесли фунгіцид Фалькон®. Цей препарат має профілактичну і лікувальну дію з добре вираженим «стоп-ефектом». Така обробка гарантує безпеку культурам при перезимівлі та в період відновлення вегетації.
Протягом сезону в господарстві проводять три фунгіцидні обробки озимої пшениці: у період кущення вносять Фалькон® або Дерозал® з Імпакт®. Проти бур'янів тут використовують гербіцид Гроділ® Максі. У фазі прапорцевого листа проводять обробку посівів препаратами Солігор® або Медісон®. Вибір системи захисту залежить від потенціалу посіву. Також у цей період проводять листове підживлення. І коли озимі входять у фазу колосіння, вносять фунгіцид Тілмор® або Фолікур®.
Технологія вирощування озимого ячменю в господарстві аналогічна для інших колосових культур і теж складається із препаратів компанії Bayer. Відмінності в системі фунгіцидного захисту полягають у підборі препаратів, що борються з хворобами, характерними саме для ячменю.
«Протягом 5 років використовуємо препарат Авіатор® Xpro. Кращого препарату для фунгіцидних обробок озимого та ярого ячменю немає. Він успішно справляється з листовими плямистостями, іржастими хворобами та борошнистою росою. Ми протягом вегетації ячменю внесли цей фунгіцид двічі і можемо бути спокійними: усі імовірні проблеми «познімали». Також додаємо морфорегулятор Церон®. Так коригуємо висоту й товщину стебла. Адже зазвичай озимий ячмінь має слабке стебло та крупний колос і схильна до вилягання», — розповідає Іван Діхтяр.
Ріпакова естетика
Головний агроном підприємства каже, що основна складність і головна задача у вирощуванні озимого ріпаку — отримати сходи цієї культури в умовах зони нестійкого зволоження та своєчасно захищати культуру від хвороб і шкідників. Адже протягом останнього десятиліття суттєво зросла їхня кількість. Якщо колись вистачало однієї комплексної обробки на період вегетації, то в наш час аграріям необхідно провести мінімум 5-7 таких захисних обробок.
Іван Діхтяр розповідає восени, коли ріпак увійшов у фазу 5-6 листків, вносять фунгіцид Фолікур®. Цей препарат інгібує ріст рослин, захищає від низки хвороб і фактично допомагає підготувати рослини до зимівлі. Кратність обробок, за словами головного агронома, напряму залежить від погодних умов, строків посіву та стану озимого ріпаку.
«Потрібно дуже пильно стежити за поширенням шкідників на озимому ріпаку. Буває так, що стеблові прихованохоботники, ріпакові квіткоїди та безліч інших комах в один момент можуть налетіти і пошкодити стебло чи бутони рослин. У цьому випадку необхідно працювати не лише інсектицидами, а й проводити обробку фунгіцидами, щоб убезпечити озимий ріпак ще й від супутніх хвороб», — застерігає головний агроном господарства.
У період цвітіння проти ріпакового квіткоїда, насіннєвого прихованохоботника, ріпакової галиці та попелиць озимий ріпак в «Агрофірмі «Ольгопіль» обробляють препаратом Біскайя®. А захист від хвороб Іван Діхтяр планує проводити за допомогою препарату Пропульс®.
Цукровий буряк vs кукурудза: хто кого?
Кілька років тому стратегічною культурою господарства був цукровий буряк — площа під ним становила 1250 га. Однак через низку економічних причин, зокрема падіння ціни на цукор, директор Павло Каленич прийняв складне рішення зменшити площу під солодкими коренями майже в 10 разів. Нині тут сіють лише 113 га цукрових буряків.
«Цукровий буряк ми не забуваємо, хоч ця культура дуже вимоглива в плані живлення і захисту. Її вирощування аграрії називають вищим пілотажем», — відмічає Іван Діхтяр.
Цього року в «Агрофірмі «Ольгопіль» вирішили проекспериментувати з вирощуванням цукрових буряків та спробують відому технологію Конвізо® Смарт.
У той час, як у господарстві зменшили площі під цукровими буряками, на зміну їм прийшла кукурудза. Тепер вона займає до 20% площі. Ольгопільські аграрії при класичній технології навчилися стабільно отримувати врожаї більше 10 т/га на круг. Для досягнення стабільних високих показників урожайності в агрофірмі постійно випробовують насіння різних виробників, але основними на полях є гібриди DEKALB, Pioneer, RAGT.
«Колись Микиту Хрущова не зовсім правильно зрозуміли, але сьогодні кукурудза справді стає царицею полів. І процес її вирощування набагато простіший у порівнянні, наприклад, із тим же цукровим буряком», — усміхається Павло Каленич.
В «Агрофірмі «Ольгопіль» чудово справляються з бур’янами в посівах кукурудзи за допомогою давно звичного препарату МайсТер® Пауер. Разового обробітку цим гербіцидом вистачає на весь сезон. Боротися зі шкідниками допомагає внесення трихограми, що, за словами головного агронома, є дієвим і економічно вигідним.
Зрештою, усі інноваційні способи інтенсифікації виробництва допомагають аграріям отримувати хороші врожаї, а відтак одержувати прибутки та підтримувати село, де вони працюють.